Menu

Gye pa

Doe je examen voor 5e geup of hoger dan wordt ook de effectiviteit van je techniek gemeten. Dit wordt gedaan met behulp van houten planken die de examen kandidaat dient te breken. Is de plank met de juiste techniek gebroken dan is men voor dit onderdeel geslaagd.

Een breektest kan met verschillend matteriaal worden gedaan. Denk hierbij naast hout ook aan gasbeton blokken, dakpannen en bakstenen. Voor de gekleurde band examens en het examen voor 1e-3e dan wordt gebruik gemaakt van vuren houten planken met een dikte van 11-18mm afhankelijk van de leeftijd van de examen kandidaat. Kandidaten voor 4e dan dienen met minimaal 2 technieken 40-60mm hout te breken. Bij demostraties worden vaak dunnere plankjes van 8-10mm gebruikt of juist een hele stapel dakpannen. De een is om iet spectaculairs te laten zien, de ander om de grote hoeveelheid kracht te tonen.

Breek materiaal

De planken dienen 30x30cm groot te zijn met een marge van 5% (28.5x28.5cm). Voor examen kandidaten tot 14 jaar oud moet het hout 10-12mm dik zijn, voor kandidaten van 15 jaar en ouder is dit 18mm. De planken mogen verlijmd zijn.

Kandidaten dienen zelf zorg te dragen voor deugdelijk breek materiaal.

Bij de lokale doe-het-zelf zaak of beter nog houthandel zijn vaak houten timmerpanelen te koop. Deze dienen dan gezaagd te worden naar 30x30cm. Afhankelijk van de lengte van de plank mogen ze ook 30x28.5cm zijn als je daardoor meer plankjes uit de lange plank haalt van bijv 290cm lang.

Op dit moment is door hoge prijs voor het verschepen van een zeecontainer de prijs voor hout enorm gestegen. Waar je voorheen bij de houthandels hieronder nog geen €4,- voor een plankje betaalde betaal je op het moment van schrijven (oktober 2021) bijna €8,- voor een plankje. Het is dus voordeliger om voorgezaagde planken te kopen bij bijvoorbeeld Budokleding.nl.

10-12mm - t/m 14 jaar

Budokleding.nl, €4,50
Wil je grotere hoeveelheden bestellen, neem dan contact op met Sabumnim Michael.

Daedo.nl, €4,50

18mm - 15 jaar en ouder

Budokleding.nl, €4,50
Wil je grotere hoeveelheden bestellen, neem dan contact op met Sabumnim Michael.

Daedo.nl, €4,50

Opmaatzagen.nl, vanaf €3,84

Jongeneel Alkmaar, vanaf €3,96
Laanenderweg 29
1812 PW Alkmaar
072 - 541 05 23

Zorg dat je je planken optijd in huis hebt. Verzenden duurt altijd een paar dagen, en ga ja bijvoorbeeld langs de bouwmarkt dan is het niet altijd op voorraad. Verder is het handig om de planken al even thuis te hebben zodat ze goed kunnen drogen. Niks is zo vervelend als vers "nat" hout. Verder is het belangrijk om de nerf van het hout bij de planken te controleren. Mocht dit niet optimaal zijn dan kan je altijd nog nieuwe planken regelen.

Breektest 3e dan examen sabum nim Michael Rosa

Breektest 4e dan examen sabum nim Michael Rosa

Tagged under: examen, gye pa, breektest,

Taekwondo Centrum Alkmaar

Trainingslocatie: Gymzaal van basisschool "De Fontein"
Heilooërdijk 136, 1814 LS Alkmaar
mail@taekwondocentrumalkmaar.nl

Sample Image
Sample Image
Sample Image
Sample Image
Sample Image