Menu

De verschillende vormen

Zoals bij de meeste martial arts zijn ook bij het taekwondo de stijlvormen een belangrijk onderdeel van de sport. In de stijlvormen komen alle basis technieken voor en zijn de combinaties van verdedigen en aanvallen in de praktijk toepasbaar. Er zijn heel veel verschillende vormen en er komen er alleen maar meer bij.

Een stijlvorm of poomsae is een schijngevecht tegen één of meerdere tegenstanders. Er zijn binnen het WTF taekwondo verschillende poomsae die op verschillende niveaus of voor verschillende doeleinden worden gelopen.

Kibon poomsae

Kibon betekend basis en is het fundament van een taekwondo leerling. Deze kibon poomsae of vier hoeks vormen worden vaak als basis gebruikt om een beginnende leerling kennis te late maken met het lopen van technieken in een bepaalde volgorde. Er zijn geen echt officiele vast gelegde kibon poomsae dus scholen hanteren hun eigen vormen met vaak als basis de lage, midden en hoge weringen, voorwaartse stoot en voorwaartse trap. In een vierhoeksvorm worden vaak maar één of twee van deze technieken gebruikt.

Traditionele vormen

De traditionele vormen die men voor een bandexamen moet weten zijn opgedeeld in vormen voor gekleurde banden en voor dan graad houders. Afhankelijk van je band moet je een bepaalde vorm weten en uiteindelijk als alle basis technieken zijn aangeleerd en men de acht delen van de basis vorm weet kan men examen doen voor de zwarte band eerste dan.
De basis stijlvormen voor gekleurde banders zijn poomsae Palgae en poomsae Taegeuk.

Poomsae Palgae

Poomsae palgae is de oorspronkelijke basis vorm. Tot de vorming van de Kukkiwon in de jaren 1970 waren de palgae vormen de vorm die men moest leren voor de zwarte band. Poomsae palgae bestaat net als poomsae taegeuk uit acht delen en is dus de voorloper van de huidige vormen. In Nederland werd poomsae palgae tot mid jaren 1990 nog gebruikt voor de zwarte band examens, Nederland was een van de laatste landen om over te stappen naar poomsae taegeuk.

Deze acht vormen bevatten meer geavanceerde basis technieken die goed aansluiten op de hogere stijlvormen voor dangraad houders.

Poomsae Taegeuk

Taegeuk staat voor eenheid en tegenpolen, yin and yang, en is het teken op de vlag van Zuid Korea. Poomsae taegeuk bestaat uit acht delen, deze acht delen komen ook weer van de Zuid Koraanse vlag af al staan daar tegenwoordig nog maar vier van de acht karakters op. Om voor de zwarte band in aanmerking te komen dient men alle acht de delen van poomsae teageuk te kunnen uitvoeren.

Poomsae taegeuk werd geintroduceerd toen ook de laatste taekwondo families Jidokwan en Moo Duk Kwan zich aansloten bij de Kukkiwon. Deze vorm zou de verschillende families beter representeren en zou studenten ook eerder in aanraking laten komen met het rechtop vechten, het wedstrijd sparren.

Poomsae Koryo

Historische naam voor Korea | Wijs

Voor taekwondobeoefenaars met 2e dan

Originele poomsae Koryo

De originele Koryo was ontwikkeld tussen 1965 en 1967 voor leerlingen met 1e dan maar toen de negen taekwondo families samen de Kukkiwon vormde is er een nieuwe poomsae Koryo ontwikkeld omdat de originele als te simpel werd gezien.
Tegenwoordig kent bijna niemand deze vorm nog.

Poomsae Keumgang

Diamand berg | Onbreekbaar

Voor taekwondobeoefenaars met 3e dan

Poomsae Taebaek

Verheldering | Spiritueel

Voor taekwondobeoefenaars met 4e dan

Poomsae Pyongwon

Uitgestrekte vlakte | Vredevol

Voor taekwondobeoefenaars met 5e dan

Poomsae Sipjin

De tien eeuwige entiteiten | Lang levend, gezond

Voor taekwondobeoefenaars met 5e dan

Poomsae Jitae

Man op zoek naar de hemel | Zelfstandig, nalatenschap

Voor taekwondobeoefenaars met 6e dan

Poomsae Cheonkwon

Hemelse macht | Vroom

Voor taekwondobeoefenaars met 7e dan

Poomsae Hansu

Water | Aanpasbaar, vloeiend

Voor taekwondobeoefenaars met 8e dan

Poomsae Ilyo

Eenheid | Harmonisch

Voor taekwondobeoefenaars met 9e dan

Wedstrijd vormen

Om de stijl wedstrijden wat aantrekkelijker te maken is de Kukkiwon ruim een decenia bezig om nieuwe wedstrijd vormen te ontwikkelen. De eerste twee, Hanryu en Bikkak, zijn in 2007 geintroduceerd maar hebben eigenlijk nooit echt een toernooi gehaald. In 2016 zijn er weer tien nieuwe formen gepresenteerd, Himchari, Yamang, Saebyeol, Nareusya, Bigak, Eoulim, Saeara, Hansol, Narae en Onnuri, maar ook deze lijken vooralsnog niet geintroduceerd te worden aangezien er tijdens het WK van 2017 wederom 3 nieuwe vormen zijn geintroduceerd en ook de aanpassingen in de leeftijds klassen. Deze 3 nieuwe vormen zouden vanaf 2018 gebruikt moeten op internationale toernooien maar, dit is door wereldwijde tegenstand niet doorgegaan.

Poomsae Bee-Gak Il Jang

Wedstrijd vorm voor 12-30 jaar

Poomsae Bee-Gak I Jang

Wedstrijd vorm voor 15-30 jaar

Poomsae Bee-Gak Sam Jang

Wedstrijd vorm voor 18-30 jaar

Taekwondo Centrum Alkmaar

Trainingslocatie: Gymzaal van basisschool "De Fontein"
Heilooërdijk 136, 1814 LS Alkmaar
mail@taekwondocentrumalkmaar.nl

Sample Image
Sample Image
Sample Image
Sample Image
Sample Image