Menu

Nationale Poomsae Kampioenschappen 2019

Amber & Damian | © Gerard Spaans SportFotografie

TCA was dit keer met een wat kleinere selectie aanwezig en wist toch 5 prijzen binnen te slepen tijdens de Nationale Poomsae & Freestyle Kampioenschappen 2019.

Met 215 inschrijvingen was het dit jaar wat rustiger dan voorgaande jaren. In de A-klasse waren 78 deelnemers, B-klasse 75, C-klasse 48, D-klasse 10 en bij Para waren 4 deelnemers. De grootste poule was de B-klasse dames 12-14 van Yuna met 16 deelneemsters. Keysha zat met 11 deelneemsters ook in een zware poule. Helaas wisten beide zusjes niet door te dringen tot de finales.

In de ochtend was het redelijk hectisch, niet alleen de poules van Yuna en Keysha liepen gelijktijdig ondertussen moesten Emma en Finnean paar lopen en Finnean zijn individuele poule starte ook ongeveer het zelfde moment. Emma en Finnean wisten het goud binnen te slepen en daarna moest Finnean meteen zelf aan de bak. In een sterke poule leverde dit een toch een mooie 2e plaats op.

Na even wat rust was het de beurt aan Emma. Met een poule van maar 4 deelneemsters zou je zeggen dat is zo gedaan maar daar was toch zo'n 45 minuten voor nodig. Emma moest als tweede haar twee vormen lopen en kreeg voor taegeuk il jang een 6,57 en voor taegeuk chil jang een 6,33 van de jury wat een totaal van 12,90 opleverde, op dat moment goed voor de eerste plaats.
De volgende deelneemster wist vorig jaar nog Emma te verslaan dus het was spannend. De jury beloonde haar eerste vorm met een 6,33 en dat zou inhouden dat als ze voor haar tweede vorm minder dan 6,57 zou krijgen Emma 1e zou blijven met nog 1 deelneemster te gaan.

Je raad het al, een 6,57 dus totaal ook 12,90 net als Emma. Normaal gesproken zou dit beslist worden op de presentatie punten maar doordat er maar 3 juryleden zijn is bepaald dat er een knockout ronde moest worden gelopen. De Belgische team leider (van de jury) bepaalde dat dit taegeuk sa jang zou zijn, en daar waren beide dames niet echt blij mee al was dit wel een voordeel voor Emma, die had deze immers al samen met Finnean gelopen met paar.

Na veel gedoe met het scorings systeem, het overschakelen naar chong/hong ipv punten en toch weer overschakelen naar punten (al met al zo'n 20 minuten vertraging) mochten de beide dames dan eindelijk de extra form lopen. Emma moest als eerste en scoorde zeer consequent een 6,57. Haar tegenstandster kwam tot een mooie 6,53 maar dat was net niet genoeg voor het eremetaal. Emma haar eerste individuele goud op een NK.

Het wachten was nu op de start van de A-klasse. Amber en Damian moesten het opnemen tegen de nummer 2 van het afgelopen EK Beach taekwondo. Goud was wat te ver weg maar toch een mooie 2e plaats voor het gelegenheids paar.

Het veld van Damian liep ver achter waardoor sabumnim Michael voor Damian aan de beurt was in de A-klasse heren 41-50. Realistisch gezien was goud een stapje te hoog maar zilver moest zeker haalbaar zijn dus dat Michael met wat blessure leed toch 3e werd was enigsinds teleurstellend maar toch een mooie prijs op een NK.

Hekkensluiter van de dag was dit keer Damian die in een zware poule met twee jongens uit de nationale selectie zit. Realistisch gezien was brons dan ook het doel. Helaas bleef Damian steken op een 6e plaats, toch een mooie prestatie tijdens zijn eerste NK in de A-klasse.

Fotograaf

Net als twee jaar geleden was fotograaf Gerard Spaans ook weer mee om voornamelijk team TCA op de gevoelige plaats vast te leggen. De foto's bij dit bericht zijn dan ook van hem afkomstig. Het totale album is te zien op gerardspaans.nl. Daar zijn eventueel ook afdrukken te bestellen.

Loting

Hieronder de loting van de stijlvormen die gelopen moesten worden.

2e ronde Finale
A-klasse individueel 15-17
Damian 8 11
A-klasse individueel 41-50
Michael 8 14
A-klasse paar 15-17
Amber & Damian 6 8
B-klasse individueel 9-11
Keysha 2 4 1 3
B-klasse individueel 12-14
Yuna 4 2 3 6
B-klasse individueel 15-17
Emma 2 7
B-klasse individueel 18-30
Finnean 2 4
B-klasse paar 18-30
Emma & Finnean 1 4

Zoals je kan zien lopen sommigen 4 vormen en de ander maar 2. Als je poule meer dan 8 personen bevat dan begin je in de 2e ronde. Bij 20 of meer begin je in de 1e ronde maar niemand zit in een poule die zo groot is.

Taekwondo Centrum Alkmaar

Trainingslocatie: Gymzaal van basisschool "De Fontein"
Heilooërdijk 136, 1814 LS Alkmaar
mail@taekwondocentrumalkmaar.nl

Sample Image
Sample Image
Sample Image
Sample Image
Sample Image